NPO Radio 1: EU moet onderhandelingen met Turkije opschorten

Luister hier het hele fragment terug op NPO.nl

De Europese Unie moet de gesprekken met Turkije opschorten. Dat zegt de Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, Kati Piri (PvdA), als reactie op het nieuws dat twaalf parlementariërs van de pro-Koerdische partij HDP zijn opgepakt. "Op deze manier hebben onderhandelingen geen enkel nut", aldus Piri.

Volgens de Europarlementariër glijdt Turkije steeds verder af richting een dictatuur. Het politie in het land pakte vannacht twaalf parlementariërs van de pro-Koerdische partij HDP op, omdat zij niet bij een rechtszaak zijn verschenen. Onder hen zijn de twee partijleiders.

Een onzinnige reden, stelt Piri, die denkt dat de Turkse regering de oppositiepartij monddood wil maken. Een paar maanden geleden werd de immuniteit van de parlementariërs al opgeheven, maar met de daadwerkelijke arrestaties wordt "elke lijn overschreden."

Turkije en de Europese Unie zijn officieel nog in onderhandeling over een lidmaatschap van de EU, maar die onderhandelingen moeten echt direct stoppen. Piri hoopt ook dat er een sterk afkeuringssignaal zal komen vanuit Brussel.

De HDP is een belangrijke oppositiepartij in Turkije. De pro-Koerdische partij is met 59 van de 550 zetels de derde partij in het parlement. Op dit moment worden de opgepakte leden voorgeleid aan de rechter.

afbeelding: npo.nl