Brexit: Is er licht aan het einde van de tunnel?

Sinds 31 januari zijn de Britten de EU uit. Maar daarmee is Brexit nog niet geregeld. Want de Britse premier blijft een definitieve echtscheidingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk maar uitstellen. Waarom doet hij dat? En wat staat er straks in die Brexitdeal? Op 2 oktober sprak Brexitrapporteur Kati erover met historicus Arend-Jan Boekestijn en NPO-correspondent Tim de Wit in hun podcast Europa draait door.

De Britten moeten haast maken met een deal om genoeg tijd te laten voor ratificatie door het Europees Parlement. Dat stelt duidelijke voorwaarden: bescherming van arbeids-, klimaat- en sociale standaarden, eerlijke concurrentie, een duurzaam visserijakkoord, volledige implementatie van het Terugtrekkingsakkoord en een helder en bindend juridisch raamwerk.

Daar is niets nieuws aan, zegt Kati. De Britse premier Johnson heeft hier zelf zijn handtekening onder gezet in de Politieke Verklaring. Nu is het tijd dat Johnson zijn beloften nakomt. Want een goede Brexitdeal is niet alleen in het belang van de EU, maar zeker ook in het belang van de burgers van het Verenigd Koninkrijk.

Luister de podcast hier terug.