Brexit: ''Illegaal, onacceptabel en ronduit gevaarlijk''

Illegaal, onacceptabel en ronduit gevaarlijk. Dat is de bom die de Britse premier Johnson gisteren onder de Brexit-onderhandelingen legde. Op 7 september sprak Kati erover bij Bureau Buitenland.

Terwijl de harde deadline van 15 oktober in vliegende vaart nadert, zitten de gesprekken tussen EU-onderhandelaar Barnier en zijn Britse collega Frost al maanden muur- en muurvast. Vooruitgang is hoognodig. En juist nu gaan de Britten er met gestrekt been in.

Wat is er gebeurd?

Maandag lekte de Financial Times uit dat een nieuw Brits wetsvoorstel, dat morgen officieel wordt gepresenteerd, belangrijke punten uit het Terugtrekkingsakkoord dreigt te ondermijnen. Voor het Europees Parlement is dat onaanvaardbaar. In dit akkoord, dat hoogstpersoonlijk door premier Johnson is ondertekend, hebben de EU en het VK afgesproken op welke manier we netjes uit elkaar gaan. En precies daar willen de Britten nu aan gaan morrelen.

Het Terugtrekkingsakkoord heeft de status van een bindend internationaal verdrag. Of er nu wel of geen deal komt, de afspraken in het Terugtrekkingsakkoord moeten worden nageleefd. Dat niet doen is simpelweg illegaal.

Het zou ook onacceptabel zijn. In het gunstige geval dat er over anderhalve maand een akkoord ligt, moet het Europees Parlement daar zijn goedkeuring over uitspreken voordat het in werking kan treden. De volledige implementatie van het Terugtrekkingsakkoord is voor ons een keiharde voorwaarde om die goedkeuring te verlenen.

Maar vooral is het gevaarlijk. Het is gevaarlijk voor de Britse economie, die hiermee een verdrag met haar belangrijkste handelspartner op het spel zet. Het is gevaarlijk voor de geloofwaardigheid van Boris Johnson, voor wie het veel moeilijker zal worden om in goed vertrouwen nieuwe handelsakkoorden te sluiten met andere landen. En bovenal is het gevaarlijk voor het Noord-Ierse vredesproces, waarvoor nu toch weer een harde grens met Ierland dreigt.

Ik hoop daarom dat de Britten zich wel twee keer bedenken voordat ze besluiten deze wet woensdag te publiceren. In plaats daarvan is het hoog tijd dat het Verenigd Koninkrijk zich oprecht richt op de onderhandelingen. De EU zal zich altijd constructief blijven opstellen. Want een goede, evenwichtige en alomvattende deal is voor zowel de EU als het VK van het allergrootste belang. Dat is nog niet onmogelijk. Maar de tijd dringt

Luister hier het hele interview terug.