Whatsnext - verkiezingen in de VS

"Ik ben de eerste vrouw, maar ik zal zeker niet de laatste zijn. Elk klein meisje dat vandaag kijkt, ziet nu wat mogelijk is." Dit waren zaterdagnacht de woorden van Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident in het Witte Huis. Een inspirerende boodschap voor alle meisjes in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Net als vele mensen in Nederland heb ik de afgelopen dagen gekluisterd aan de buis gezeten. Maar de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president was de lange zit – en het gebrek aan slaap – meer dan waard. De uitslag is geweldig nieuws voor iedereen die de rechtsstaat, mensenrechten en fatsoen hoog in het vaandel heeft staan.

Natuurlijk zal de hemel met de verkiezing van Biden niet opeens openbreken. Ook met Biden blijven de Verenigde Staten en Europa in deze onzekere wereld met grote uitdagingen kampen. En toch mogen we met deze nieuwe president hopen op een betrouwbare bondgenoot in de Verenigde Staten. Maar hoe zal dit er precies uit gaan zien? En wat gaan wij ervan merken?

Kijk hier terug voor de antwoorden.