Corruptie bij Bulgaarse grens moet stoppen

-Turkse Europeanen op grote schaal slachtoffer van corrupte praktijken in Bulgarije -

Dit jaar hebben opnieuw veel vakantiegangers naar Turkije ernstige hinder ondervonden van corrupte praktijken in Bulgarije. De wachttijden bij de grens konden oplopen tot 14 uur in de hete zon en steekpenningen moesten betaald worden aan grensbewakers. Politie deelde boetes uit die cash moesten worden afgerekend en de verplichte 'desinfectie' van de auto's, waar ook nog eens voor betaald moest worden, zorgden voor veel ergernis.

Tien jaar na de toetreding van Bulgarije tot de EU kunnen Nederlandse vakantiegangers nog steeds niet veilig door het land reizen, ondanks de miljoenen aan EU-subsidies om een einde te maken aan de corruptie.

Bulgarije staat nog steeds onder monitoring van de EU, maar het is zaak dat hier nu serieus werk van wordt gemaakt door de Europese Commissie. Dat stelt Europarlementariër Kati Piri (PvdA) in schriftelijke vragen die ze samen met haar Vlaamse collega Kathleen van Brempt (SP.A) heeft gesteld aan de Europese Commissie. Piri verzamelt momenteel de ervaringen en gaat een zwartboek aanbieden aan de Bulgaarse regering die vanaf 1 januari het voorzitterschap van de EU op zich neemt.

“Deze praktijken zijn al jaren aan de gang en het is de hoogste tijd dat hier een einde aan komt. De rechten van EU-burgers worden hier geschonden door een land dat straks EU-voorzitter is”, aldus Kati Piri

Na een oproep op Facebook stroomden de reacties binnen. Mensen zijn het na jaren gewoon gaan vinden en nemen bewust extra geld mee om snel en soepel de grens over te kunnen. Reizigers die weigeren te betalen worden geïntimideerd en moeten uren wachten voordat ze kunnen passeren. Er is duidelijk sprake van een structureel probleem.

Volgens de officiële cijfers is de corruptie onder Bulgaarse agenten en douaniers gedaald sinds het land is toegetreden tot de Europese Unie. Maar veel reizigers merken daar in de praktijk niets van en houden rekening met het betalen van steekpenningen.

“Elke Nederlandse vakantieganger moet veilig door Europa kunnen reizen. De investeringen in een arm land als Bulgarije zijn nodig, maar moeten uiteindelijk ook effectief zijn. Daar merkten tienduizenden Turks Nederlandse belastingbetalers dit jaar weer weinig van."

Voor meer informatie: Steven Schotte persvoorlichting PvdA-Eurodelegatie + 31 6 38 74 77 39