Nieuws

Krant Radio Televisie

20-11-2020

100 dagen.

100 dagen. Zo lang is het deze week geleden dat de moedige bevolking van Belarus voor het eerst massaal de straat op ging uit protest tegen de verkiezingssabotage van Aljaksandr Loekasjenka. In de veertien weekenden die volgden, breidden de demonstraties en stakingen zich uit over het hele land. Loekasjenka’s regime reageerde met grof geweld. Vrijdag zit ik om tafel met presidentskandidaat en oppositieleider Svyatlana Tsikhanouskaya.

11-11-2020

Orbán perkt rechten Hongaarse lhbti'ers verder in

Een grondwetswijziging die het voor stellen van hetzelfde geslacht onmogelijk maakt een kind te adopteren: helaas past het in een lange rij maatregelen waarmee premier Orbán de rechten van Hongaarse lhbti’ers inperkt.

31-10-2020

Gooi niet definitief alle deuren naar Turkije dicht

Kati Piri reageert op de stelling: EU en NAVO moeten de deur dichtgooien voor Turkije. Het resultaat vind je hier, en hieronder.

24-10-2020

Pushbacks door Frontex: onaanvaardbaar

Dat de Griekse kustwacht al maanden migranten terugduwt naar de Turkse wateren, is een publiek geheim. Maar nu blijkt dat ook de Europese grens- en kustwacht (Frontex) hier actief bij betrokken is en informatie erover bewust achterhoudt. Onaanvaardbaar. Dit is juist de organisatie die er op zou moeten toe zien dat zulke mensenrechtenschendingen niet plaats vinden!

02-10-2020

Het Europese asielplan voorkomt geen nieuwe Moria's

De vuurzee in het vluchtelingenkamp Moria en het menselijk drama dat volgde, markeerden het definitieve failliet van het Europees asielbeleid. De verwachtingen van de nieuwe migratieplannen die de Europese Commissie presenteerde waren dan ook hooggespannen. Maar in plaats van harde afspreken om toekomstige Moria's te voorkomen, schiet het voorstel tekort om lidstaten tot een efficiënt en humaan asielbeleid te bewegen.

02-10-2020

Brexit: Is er licht aan het einde van de tunnel?

Sinds 31 januari zijn de Britten de EU uit. Maar daarmee is Brexit nog niet geregeld. Want de Britse premier blijft een definitieve echtscheidingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk maar uitstellen. Waarom doet hij dat? En wat staat er straks in die Brexitdeal? Op 2 oktober sprak Brexitrapporteur Kati erover met historicus Arend-Jan Boekestijn en NPO-correspondent Tim de Wit in hun podcast Europa draait door.

30-09-2020

“We moeten de verspreiding van de ondemocratische ziekte in heel Europa een halt toeroepen”

Hoewel het belangrijk is dat de Commissie de rechtsstaat in Europese landen beoordeelt, blijft het voorlopig helaas alleen bij een document. Wat echt nodig is, is een efficiënt EU-instrument dat de democratie, rechtsstaat en grondrechten in Europa verdedigt. De Poolse en Hongaarse regeringen blijven ondanks de start van zware strafprocedures doorgaan met hun antidemocratische beleid.

23-09-2020

Geen verplichte herverdeling vluchtelingen maakt Europese kopgroep noodzakelijk

Het langverwachte nieuwe migratiepact van de Europese Commissie is vandaag gepresenteerd. De vraag is of hiermee de jarenlange impasse wordt doorbroken en mensonterende situaties als op de Griekse eilanden voorkomen.  

07-09-2020

Brexit: ''Illegaal, onacceptabel en ronduit gevaarlijk''

Illegaal, onacceptabel en ronduit gevaarlijk. Dat is de bom die de Britse premier Johnson gisteren onder de Brexit-onderhandelingen legde. Op 7 september sprak Kati erover bij Bureau Buitenland.

03-05-2020

Kati Piri bij Buitenhof over China en de VS

Wat betekent de geopolitieke strijd tussen China en de VS voor de Europese Unie? Daarover sprak Kati op 3 mei in Buitenhof. Voor veiligheid blijft de EU afhankelijk van de NAVO, en zowel China als de VS zijn belangrijke handelspartners. Tegelijk heeft de coronapandemie duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de EU is. Kati vind daarom de belangrijkste les van de pandemie dat de EU dringend haar strategische autonomie moet ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat de EU-lidstaten, na de eerste schok van de COVID-crisis, snel afstapten van het 'ik eerst'-principe door elkaars patiënten over te nemen, gezamenlijk vaccins te bestellen en, hopelijk, ook samen de economische gevolgen het hoofd te bieden. Want alleen als collectief kan de EU een vuist maken in de Chinees-Amerikaanse machtsstrijd.

24-03-2020

Democratie in Hongarije wankelt in coronacrisis

De coronacrisis grijpt diep in in ons leven. Onze bewegingsvrijheid is flink ingeperkt. Zelfs een wandeling in bos of op strand kan niet meer. Maar er zijn landen waar de inperking van de vrijheid nog veel verder gaat. Hongarije is al in lockdown, maar nu wil premier Viktor Orban tot eind van het jaar de democratie opschorten. Tenminste, daar komt het op neer volgens critici. Europarlementariër Kati Piri van de PvdA vindt dat Europa moet optreden.

05-03-2020

Blame Europe, not just Turkey, for migration deal collapse

The EU can’t keep sticking its head in the sand. Thousands of migrants are gathered on the border between Turkey and Greece with no intention of turning around. Meanwhile, a real inferno is unfolding in the rebel stronghold of Idlib, and some 950,000 refugees trapped in Syria at the Turkish border are in need of urgent humanitarian assistance. Read the rest of Kati Piri's Opinion in Politico.  ...
04-03-2020

Kati Piri in EenVandaag: 'Echte solidariteit laat zich niet afkopen'

Echte solidariteit laat zich niet afkopen. Wat de Grieken echt zou helpen is het overnemen van een deel van de 42.000 vluchtelingen die al maanden vast zitten op de eilanden.

02-03-2020

Er moet een nieuwe Turkijedeal komen

Kati Piri schreef een voorstel voor een nieuwe EU-Turkije deal. Luister het interview bij Radio 1 terug: